2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vendégmunkás-körkép: közel négymillió romániai dolgozik külföldön

2007. november 06. 16:02, utolsó frissítés: 16:11

Olaszországban és Spanyolországban dolgozik a legtöbb román vendégmunkás - derül ki a hivatalos és a nem hivatalos adatokból egyaránt. Paul Păcuraru munkaügyi miniszter hétfőn közölte, hogy csak az olasz munkaerőpiacon 550-600 ezer román vendégmunkás van jelen. Becslések szerint Spanyolországban is körülbelül ugyanennyien dolgozhatnak Romániából.

A miniszter hozzátette: az Olaszországban tartózkodók közül több mint 50 ezer roma nemzetiségű. Păcuraru közölte, hogy az általa vezetett minisztérium ellenőrzést kezdeményezett a külföldön dolgozó román munkaerőről, s ennek keretében főleg azt vizsgálják, hogy pontosan hányan tartózkodnak külföldön, a munkavállalók között hány roma nemzetiségű van, s a dolgozókat milyen területen alkalmazták.

A külföldön munkát vállalók száma folyamatosan változik, ezért nagyon nehéz számukat pontosan felbecsülni. Az adatok nyilvántartását az is nehezíti, hogy a románok egy részének munkavállalását magántulajdonban lévő munkaközvetítő ügynökségek intézik. Ráadásul a külföldön dolgozók egy része ismerősein keresztül talált magának állást, s sokan közülük családjukat és rokonaikat is magukkal vitték.

A román állami munkaközvetítő ügynökség azonban megpróbálja összesíteni ezeket az adatokat, s jelenleg január-szeptember közötti időszakról rendelkeznek kimutatással. Ezen adatok szerint a külföldön munkát vállaló románok zöme az idén Németországot választotta. Összesen több mint 25 100 munkavállalási szerződést tartanak számon.

Második helyen az Egyesült Államok áll több mint 6300 szerződéssel, majd Spanyolország következik, ahol 5400 román talált állást törvényes keretek között. Az év első hat hónapja alatt Olaszországba 1461 személyt alkalmaztak új munkaszerződéssel, Cipruson pedig 1335 román munkavállalót. Magyarországra 118 személyt helyeztek el magántulajdonú munkaközvetítő ügynökségek.

A külföldi munkaadók leginkább mezőgazdasági, építőipari, idegenforgalmi, szállodai, vendéglátóipari és egészségügyi munkára keresnek román alkalmazottakat.

Németországban a vendégmunkások havi átlagfizetése 850 és 1200 euró között változik. Spanyolországban is hasonlóak a keresetek, de kivételt képez az építőipar, ahol az 1600 eurót is elérheti egy vendégmunkás havi bére. A szállításban pedig akár 2300 eurót is megkereshet egy román vendégmunkás.

Nem hivatalosan több becslés is létezik a románok külföldi munkavállalási gyakorlatát tekintve. Egy tavaly decemberi felmérés például arról számolt be, hogy összesen kétmillió román vendégmunkás dolgozik világszerte. Ennél jóval nagyobb viszont a külföldön élő románok száma, ha az illető országok hatóságainak becsléseit vesszük figyelembe.

Így Olaszországban 800-900 ezer, Spanyolországban 700-800 ezer, Görögországban 700 ezer, Németországban 400 ezer, Ausztriában 200 ezer, Izraelben 300-400 ezer, Franciaországban 200-300 ezer, Nagy-Britanniában 300 ezer, Írországban pedig 200 ezer román állampolgár tartózkodik. Így számuk megközelíti a négymilliót is. Tavaly a román vendégmunkások 5,3 milliárd eurót utaltak haza bankokon keresztül.

560 ezer legálisan dolgozó román állampolgár él Olaszországban, többet dolgoznak, mint az olaszok, 15 ezernek saját cége van – idéz olasz statisztikákat és felméréseket a Cotidianul. A lap megállapítja: a romániaiak által termelt, Olaszország bruttó nemzeti össztermékébe befolyó összeg 11,3 milliárd euró, vagyis az össz GDP 1%-a.(mti/cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS