2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új támogatási rendszert vezetnének be jövőtől a Sapientia fenntartására

2007. november 06. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

A 2008-as tanévtől a magyar állam egy új finanszírozási elvet vezetne be a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia-EMTE) fenntartására. A támogatáskor a hallgatói létszámot és a szakok fontosságát vennék figyelembe.
Előfordulhat, hogy egyes szakok elesnek a finanszírozástól, mivel nem szerepelnek a bolognai rendszerben. Az intézmény eddig 1,4 milliárd forintos támogatásra kapott ígéretet jövőre – fejtette ki az új támogatási elv nyomán Dávid László, az egyetem rektora, hozzátéve: ez az összeg nem elegendő a rendszer működtetéséhez sem, így a fejlesztéseket önerőből kell megoldaniuk.

Dávid szerint a Sapientia egyetem korábban előre megvásárolta azokat a földterületeket, melyeken építkezni szeretett volna, a telkek értékesítéséből pedig sikerült karokat építeni Kolozsváron és Marosvásárhelyen, továbbá felépíteni a diákkollégiumot. A tervek szerint szerepel egy épületet, amely a kertészeknek is laboratóriumi feltételeket biztosítana – fejtette ki az intézmény rektora az Erdély FM-nek.

Emellett a csíkszeredai, Mária Terézia uralkodása idején épült árvaház felújítását is tervezik. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS