2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Együttműködést írt alá a Sapientia és a szlovákiai Selye János Egyetem

2007. november 06. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Együttműködési megállapodást írt alá a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a szlovákiai Selye János Egyetem rektora Kolozsváron, ennek eredményeként a két intézmény diákjai mindkét felsőoktatási intézményben tantárgyakat vehetnek fel.

A két intézmény vezetői fontosnak tartják az egységes Kárpát-medencei oktatási és kutatási térség kialakítását, fejlesztését, valamint egységes finanszírozását.

Dávid László, a Sapientia EMTE rektora a partnerségi kapcsolat apropóján elmondta: az oktatási és kutatási együttműködés azt feltételezi, hogy a két egyetem diákjai mindkét felsőoktatási intézményben tantárgyakat vehetnek fel, és a kreditrendszernek megfelelően vizsgázhatnak, amit a két felsőoktatási intézmény tanárai kölcsönösen elismernek majd.

Az új megállapodás a kilencedik partnerségi viszony az EMTE számára. A korábbi években hasonló dokumentumot írtak alá a pécsi tudományegyetemmel, a debreceni egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, valamint az egri Esterházy Károly Főiskolával és a kecskeméti főiskolával.

Az Új Magyar Szóban megjelent interjúban Papp Z. Attila, a magyar Miniszterelnöki Hivatal felsőoktatási szakreferense, az intézmény akkreditációja kapcsán kifejtette: novemberben a helyszínen, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában megvizsgálják az egyetem akkreditálásához szükséges körülményeket. A hozzájuk eljuttatott dokumentumok alapján "bizonyos késések" ellenére az akkreditálási folyamat "viszonylag jól halad". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS