2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilenc hónap alatt 17,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelem

2007. november 06. 16:54, utolsó frissítés: 16:54

Az év első kilenc hónapjában 17,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelem, az elkövetkező három évben pedig az ebből származó áruforgalom várhatóan több mint kétszeresére nő, ezzel pedig eléri a 100 milliárd eurót.

A román sajtó az országos statisztikai intézet adataira hivatkozva közli, hogy az idén január és szeptember között regisztrált növekedést elsősorban az élelmiszerek, dohányáruk és szeszes italok értékesítésének a megugrása idézte elő. Ezeknek az árucikkeknek az eladása 26,1 százalékkal nőtt, míg a használati cikkeké további kilenc százalékkal bővült.

A romániai kiskereskedelemben a legnagyobb piaci szereplő a Metro csoport, amely 1,8 milliárd euró üzleti forgalommal a piac 35 százalékát uralja. Második a Rewe üzletlánc, amely 1,2 milliárd euró üzleti forgalommal a piac 24 százalékát birtokolja. Harmadik a Carrefour 607 millió euró üzleti forgalommal. A francia üzletlánc 12 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Jelenleg a román kiskereskedelem piaca 40 milliárd euró, de becslések szerint 2010-re eléri majd a 100 milliárd eurót is. Ez a növekedés azt jelzi, hogy három év múlva a nagy üzletláncok tovább növelve előnyüket, a kiskereskedelem immár 50 százalékát fogják lebonyolítani a lakótelepi és az utcasarki boltok rovására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS