2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Késik az észak-erdélyi autópályaépítés

2007. november 06. 17:06, utolsó frissítés: 17:12

A kisajátítások akadozása miatt lemaradás van az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának megépítésében – közölte kedden az MTI-vel Tánczos Barna a román közlekedési minisztérium államtitkára azt követően, hogy ellátogatott az építkezés helyszínére.

A politikus utalt rá, a hivatalos időpont szerint legkésőbb 2010 februárjáig át kell adni a Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcău) között épülő szakaszt. Ezt nem lehetetlen teljesíteni, de ehhez fel kell gyorsítani a kisajátításokat. Az állam birtokába ugyanis eddig csak 15 kilométer került, ami a teljes szakasz kevesebb mint felét jelenti.

A kisajátítás azért okoz gondot, mert a visszaszolgáltatások még folyamatban vannak, s ezért a birtokviszonyok sok helyen tisztázatlanok.

Hozzátette: vannak olyan munkálatok, amelyeket le kell majd állítani a hamarosan bekövetkező fagy miatt, de télen sem fog teljes mértékben szünetelni az építkezés.

A Brassót Borssal összekötő 415 kilométer hosszú autópálya nyomvonalán a Kolozs megyei szakaszon is dolgoznak. Itt előrehaladottabb állapotban tartanak a munkálatok, ezért remélik, hogy már jövőben átadják az első 40 kilométert.

Folyamatban vannak az egyeztetések Románia és Magyarország között az észak-erdélyi autópályának a magyar úthálózattal való összekapcsolásáról is – tájékoztatott még az államtitkár. Az államtitkár arról szeretné meggyőzni a magyar kormányt, hogy Magyarországon ne gyorsforgalmi úttal, hanem autópályával csatlakozhasson majd az észak-erdélyi autópálya.

A metszéspontok megjelölése érdekében hétfőn először találkoztak a román tervező cég képviselői a magyar Országos Autópálya Rt. illetékeseivel – számolt be az RMDSZ politikusa.

A megbeszélésen a román fél átadta az észak-erdélyi autópálya koordinátáit. Olyan elvi megállapodás született ugyanis korábban a román és a magyar kormány között, hogy a közeljövőben várhatóan egymással csatlakozó utak megépítésében előbbre tartó fél átadja szomszédjának az adatokat, hogy ez utóbbi a későbbiekben szem előtt tarthassa ezeket.

Ez azért fontos – tette hozzá Tánczos –, hogy a két úthálózat milliméternyi pontossággal találkozzon egymással, és ne egymás mellett haladjon el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS