2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adókedvezményekkel csalogatnák haza a vendégmunkásokat

2007. november 08. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

A kormány azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel és különböző juttatásokkal csalogatja haza a külföldön dolgozó román állampolgárokat - jelentette be szerdán Paul Păcuraru munkaügyi miniszter. A tárcavezető jelezte: a kormány olyan stratégián dolgozik, amelynek fő célja meggyőzni a külföldre kitelepedett vendégmunkásokat arról, hogy érdemes hazatérniük.

A hazai fizetések jócskán a külföldi kereseti lehetőségek alatt vannak. Ezért a terv kidolgozásával megbízott, miniszterelnöki felkérésre több mint két hónappal ezelőtt megalakult szakértői munkacsoport több javaslatot tesz majd a kormánynak.

E szerint a hazatérők mentesülhetnek egy ideig a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék kifizetése alól, illetve csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot. Păcuraru szerint azt is fontolgatják, hogy a legalább egy-két évet külföldön alkalmazott és hazatért vendégmunkásoknak egyszeri támogatást folyósítsanak, és megtérítik az útiköltségüket. De figyelembe veszik még azt a lehetőséget is, hogy esetleg cégalapítási kedvezményeket és vállalati adókönnyítéseket biztosítsanak számukra.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt. Jelenleg körülbelül 2 millió romániai dolgozik hivatalosan külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS