2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mohácsi Viktória: egy bűncselekmény miatt nem lehet egész etnikai csoport fölött ítélkezni

2007. november 08. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Nincs mentség a római gyilkosságra, aki bűncselekményt követett el, annak bíróság előtt kell felelnie tettéért - jelentette ki Mohácsi Viktória liberális EP-képviselő azon a sajtótájékoztatón, melyet Adina Vālean román frakciótársával közösen tartott az Olaszországba vándorolt román állampolgárok kiutasítása kapcsán kialakult helyzetről.

Mohácsi így nyilatkozott: “liberálisként határozottan visszautasítom, hogy egy nemzethez, etnikai kisebbséghez tartózó személy által elkövetett bűncselekmény miatt ítélkezzenek egy egész nemzet vagy etnikai csoport felett.

Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásai során többször egyeztettem Olli Rehn bővítési biztossal arról, hogy e két országból a mélyszegénységben élő emberek elsősorban az eredményes integrációs intézkedések hiánya miatt, egy jobb élet reményében a 2007. január 1-i csatlakozás után tömegével fognak nyugatra vándorolni, soha nem tapasztalt helyzet elé állítva ezzel a nyugat-európai társadalmakat.

Nem gondolom azonban, hogy ezekre a változásokra - amit jelen esetben a román állampolgárok tömeges vándorlása okoz - kiutasításokkal kellene reagálnia Olaszországnak. Továbbra sem nézünk szembe a kirekesztettségben élő társadalmi csoportok problémáival, ha megoldásként azokat csak az államhatáron kívülre söpörjük.”

Franco Frattininek, az Európai Bizottság alelnökének nyilatkozata kapcsán Mohácsi megjegyezte: számára elfogadhatatlan, hogy a Frattini Romániába történő tömeges kiutasításról és a meglévő telepek ledózerolásáról beszél nyilatkozatában. “A frakcióm támogat abban, hogy minden lehetséges parlamenti eszközt bevetve magyarázatot követeljek Frattinitől” - mondta.

A xenofób, romaellenes médiakampány kapcsán úgy Mohácsi, mind Vālean kifejtette: a bűncselekményeknek nincs etnicitása. Aki ezt állítja, az szélsőséges erők erőszakos akciónak ad biztatást, amelynek célpontjai, áldozatai ártatlan emberek lesznek. Európai szintű összefogás kell, hogy a kirekesztettségben élő társadalmi csoportokat integrálni tudja a sokszínűségére, nyitottságára oly büszke Európai Unió. (hírszerk./sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS