2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pert vesztett Băsescu a diszkriminációellenes tanáccsal szemben

2007. november 08. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

Pert vesztett Traian Băsescu államfő az Országos Diszkriminációellenes Tanáccsal (CNCD) szemben, amely korábban megrovásban részesítette őt, mivel "büdös cigánynak" nevezett egy riportert. Băsescu május 19-én bevásárolni ment egy bukaresti üzletközpontba. Nyomába eredtek az újságírók, ugyanis éppen azon a napon zajlott a leváltásáról szóló, végül számára sikerrel végződött népszavazás.

Az államfő az egyik televízió riporterhölgyének a kezéből kiragadta azt a mobiltelefont, amivel az újságíró fényképezte őt, majd zsebre vágta. A készüléket az államfő később visszajuttatta tulajdonosához, de a telefon memóriája rögzítette, amint Băsescu immár saját gépkocsijában ülve, feleségének kijelentette a riporterre utalva: "milyen agresszív volt ez a büdös cigány".

Elszólása miatt a diszkriminációellenes tanács megrovásban részesítette Băsescut, aki arra hivatkozva, hogy állami intézménynek nem áll jogában magán jellegű beszélgetésben elhangzott kijelentést elemezni, bíróságon támadta meg a döntést. Keresetét azonban - alapfokon - elutasították. Az államfő a legfelsőbb bíróságon fellebbezést nyújthat be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS