2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioroianu menesztését kéri a Simon Wiesenthal Központ is

2007. november 10. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A román külügyminiszter menesztését kérte Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökhöz intézett levelében a Simon Wiesenthal Központ egyik igazgatója, amiért a bukaresti diplomácia vezetője - az igazgató szerint - a romák deportálása mellett foglalt állást egyik korábbi nyilatkozatában.

Adrian Cioroianu külügyminiszter az olasz-román kapcsolatokban feszültséget teremtő román állampolgárságú bűnözőkről kijelentette, hogy az egyiptomi sivatagban kellene egy darab földet vásárolni nekik, s odazsuppolni azokat, akik hazájukra külföldön szégyent hoznak.

Az intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Shimon Samuels levelében arra is kérte a román kormányfőt, hogy kérjen bocsánatot az európai roma közösségtől. Az igazgató szerint Tăriceanu hallgatása a rasszizmus támogatását jelentené, és az EU-tag Románia kötelezettségvállalásainak megszegése buzdítana.

A Simon Wiesenthal Központ szerint Cioroianu nyilatkozata a nácik azon tervére emlékeztet, miszerint a zsidókat Madagaszkár szigetére kellett volna deportálni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS