2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordon az idei infláció

2007. november 12. 11:21, utolsó frissítés: 11:23

Októberben átlagosan 0,97 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ezzel mintegy 6,84 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben, jelentették a román statisztikai hivatalban (BNS) hétfőn, azaz november 12-én – adta hírül az MTI.

Az októberi tizenkét havi infláció újabb rekordnak számít idén. Ez év szeptemberében átlagosan 6,03 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szeptemberi infláció volt az első idei rekord, a tizenkét havi adat akkor először haladta meg a Román Nemzeti Bank (BNR) decemberi célsávjának felső határát. Augusztusban 4,96 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Márciusban a tizenkét havi infláció a rendszerváltás óta legalacsonyabbra, 3,66 százalékra csökkent, azóta folyamatosan gyorsul, főleg az alapélelmiszerek drágulása miatt. Ehhez járul hozzá az általános kereslet, a kiskereskedelmi forgalom rohamos növekedése is. Tavaly decemberben 4,87 százalékos, 2005. decemberében 8,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS