2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor: Tőkés sem kért engedélyt az RMDSZ-től

2007. november 12. 11:38, utolsó frissítés: 16:51

Nem lép vissza az európai parlamenti jelöltségtől az RMDSZ színeiben induló Sógor Csaba, aki jelezte: az egyházi kánon alapján nem kérhetnek tőle ilyesmit. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) rendelkezési állományában lévő Sógor Csabát a KREK lelkészi értekezlete múlt héten szólította fel a visszalépésre.

A politikus hozzátette: Tőkés László sem léphetne vissza, hiszen mindenki nagyon jól tudja, hogy a szavazócédulákat már kinyomtatták.

A KREK korábban arról döntött, hogy Tőkés László független jelöltet, az egyházkerület püspökét támogatja az európai parlamenti választáson. "Annak utána, hogy Tőkés Lászlónak a választásokon való indulását egyházkerületünk határozati úton támogatta, (...) a lelkészértekezlet felkéri Sógor Csabát, hogy minden további nélkül lépjen vissza a jelöltetéstől" – áll a testület nyilatkozatában, amely szerint Sógornak szolgálati kötelessége lett volna felettes egyházi hatóságának engedélyét kérnie az európai parlamenti képviselő-jelöltség elfogadásához.

A 2000-ben először, majd 2004-ben másodszor is az RMDSZ színeiben szenátori mandátumot szerző Sógor az MTI-nek elmondta: tudomása szerint az egyházi kánonban nincs olyan paragrafus, amely szerint neki civilként kötelessége lett volna engedélyt kérni a választáson való induláshoz. Emlékeztetett arra, hogy szenátori mandátumának megszerzésekor lemondott lelkészi státusáról, s jelenlegi főállása a hivatalos papírok szerint is a szenátori tisztség.

"Ha kicsit gonosz lennék, akkor azt kérdezném, hogy az RMDSZ-tag Tőkés László kérte-e a szövetség engedélyét arra, hogy szembemenjen a szervezettel, és függetlenként jelöltesse magát az európai parlamenti választásokon" – mondta Sógor a püspökről, aki az RMDSZ Temes megyei szervezetének a tagja.

Emlékeztetve Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi nyilatkozatára, miszerint van elég szavazata az erdélyi magyarságnak ahhoz, hogy mindkét fél bejusson az EP-be, Sógor elmondta: a püspököt támogatóknak nem vele kellene foglalkozniuk, hanem "szót fogadva a Tőkést támogató magyarországi párt vezetőjének", győzzék meg az embereket, hogy minél többen szavazzanak a független jelöltre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS