2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövőtől 500 lej a minimálbér

2007. november 13. 10:39, utolsó frissítés: 14:35

Megállapította a kormány a 2008-as minimálbér mértékét azt követően, hogy a szakszervezetekkel és vállalkozókkal folytatott erről megbeszélést. Az egyezség nyomán 2008-tól az új mimimálbér 500 lej (145 euró). A vállalkozók érdekszövetsége egyetértett a megszabott összeggel, a szakszervezetek pedig a költségvetési kiigazítás során a most megállapított összeg újraértékelését kérték.

A minimálbér kapcsán Constantin Rudnitchi a Hotnewsnak elmondta: korábban a kormány 480 lejt ajánlott, a szakszervezetek pedig 540 lejt követeltek, a jelenleg elfogadott összeg kompromisszum eredménye.

A pénzügyi szakember szerint az általános bérnövekedés pozitív tényező, azonban fennáll a veszély, hogy a bérkiáramlás, az emelkedő bérek következtében megnő a fogyasztási cikkek iránti kereslet, ami inflációgerjesztő hatású.

A béremelés pozitívan hat az alkalmazottakra, de negatívan befolyásolhatja az állami költségvetés egyensúlyát és inflációt – sommázott a szakember. Továbbá figyelmeztetett: a fizetések nem emelhetőek mesterségesen bizonyos kormányrendeletek által, ezt a magánszektor szabályozza. Az üzleti szférában az elmúlt négy-öt évben megkétszereződtek a bérek – mutatott rá az elemző. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS