2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyitotta munkaerőpiacát Magyarország

2007. november 14. 14:46, utolsó frissítés: 15:56

A magyar munkaerőpiac román munkavállalók előtti részleges megnyitásáról egyezett meg Nagyszebenben, a román-magyar együttes kormányülés keretében a Gyurcsány-kormány és Tăriceanu-kabinet – értesít miniszteri forrásokra hivatkozva a Mediafax hírügynökség. A megegyezés értelmében Magyarország a közeljövőben kiterjeszti a román munkavállalók számára korábban csupán négy foglalkoztatási területen és ezen belül 254 szakmában biztosított szabad munkavállalást. Ennek következtében a szakképzett munkások munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon.

Korábban a szabad munkavállalást Magyarország romániai állampolgárok számára csupán azokon a területeken biztosított, melyeken hiány volt szakemberekből.

A munkaerőpiac megnyitását szakképzett romániai munkaerő számára Markó Béla RMDSZ-elnök jelentette be már közvetlenül az együttes kormányülés előtti, Gyurcsán Ferenc magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után.

Markó a magyar kormány lépését úgy értékelte, hogy miközben Olaszországban kitoloncolások folynak jelentős megvalósításnak számít a magyarországi munkaerőpiac megnyitása a román munkavállalók előtt. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS