2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szorosabb együttműködés a magyar és a román adóhivatalok között

2007. november 15. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Az információk minőségének javítását, és az információcsere gyorsítását kívánja elősegíteni az a megállapodás, amelynek előkészítéséről szándéknyilatkozatot írtak alá a Magyar Köztársaság és Románia kormányainak harmadik együttes ülésének keretében Nagyszebenben. A szándéknyilatkozatot Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke, és Daniel Chitoiu, a román Pénzügyigazgatási Nemzeti Ügynökség vezetője írta alá.

Az APEH közleménye szerint az együttműködés számos területre terjedhet ki. Ezek közé tartozik például az automatikus információcsere további erősítése, amelynek célja, hogy az uniós jogszabályok adta lehetőségeken túl a két ország hatékonyabbá tegye az információáramlást.

Az együttműködésben szintén fontos terület a behajtási jogsegély intézmények intenzívebb alkalmazása, hatékonyságuk növelése, valamint a két állam igényeihez történő igazítása az adók, és az adók módjára behajtható köztartozások esetében.

A dokumentum szerint kiemelt szerepet kap a határ menti együttműködés lehetőségének megfontolása, amelynek keretében nőhet a régiók szerepe, hatékonyabbá, és gyorsabbá válhat a közös határ mentén működő vállalkozásokkal kapcsolatos tapasztalatcsere. Ezek közé sorolható a közös nemzetközi adóellenőrzések kezdeményezése, amelyet az EU közösségi programja prioritásként kezel, és fedezetet biztosít hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS