2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mailat-ügy kiváltotta rasszista-xenofób megnyilvánulások ellen tiltakozik a Pro Európa Liga

2007. november 15. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Elítéli a marosvásárhelyi Pro Európa Liga (PEL) emberjogvédő civil szervezet a Mailat-ügy kapcsán és olaszországi kitoloncolási rendelet által kirobbantott romaellenes, rasszista-xenofób megnyilvánulásokat, melyek a szervezet szerint közéleti személyiségek nyilatkozataiban és sajtóban egyaránt jelen vannak.

A PEL az olaszországi bűncselekményre utalva közleményében arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy a személyes bűntetteket egy adott etnikai csoport kollektív megbélyegzésére használják. A szervezet hivatalos álláspontjában egyaránt elítéli Traian Băsescu elnök és Călin Popescu Tăriceanu kormányfő nyilatkozatait, melyekben a közlemény szerint a roma-integráció megoldatlan problémáját az európai szervekre akarják áthárítani.

Emellett az olaszországi bevándorlók kitoloncolásáról szóló – egyelőre még kormányrendeletként hatályos – intézkedés kapcsán arra figyelmezteti az olasz hatóságokat, a jövendőbeli törvény román-ellenes, diszkriminatív és komolyan sérti az Európai Uniós jogszabályokat.

A közlemény külön kitér Adrian Cioroianu külügyminiszter roma etnikumú, személyekre utaló tévés kijelentésére, melyet egyértelműen rasszistaként értékel. A külügyminiszter akkori nyilatkozatában azt javasolta, a hazájukra szégyent hozó személyeket sivatagi munkatáborokba kellene deportálni Egyiptomba.

A PEL emellett Ilie Năstase ex-teniszbajnok kijelentését is súlyosan emberjogellenesnek tartja, miszerint a bűncselekmények büntetésére vissza kellene vezetni a lefejezést, Antonescu-típusú eszköznek titulálva a javaslatot.

Közleményében a PEL felhívást intéz minden felelős közvéleményformáló személyiséghez, tisztségviselőhöz és újságíróhoz, lépjenek fel a rasszista-xenofób megnyilvánulások ellen. (sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS