2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénzromlási rekord: csúcson az euró a lejhez képest

2007. november 15. 14:39, utolsó frissítés: 14:42

Elérte ma egy euró a 3,4477 lejes értéket a Román Nemzeti Bank árfolyamlistáján. A hazai valuta jelenlegi értékvesztése az euróval szemben új pénzromlási rekordnak számít idén.

A nemzeti valuta az amerikai dollárral szemben is folyamatosan leértékelődött. A jegybank mai árfolyamán 1 dollárt 2,3440 lejért lehetett vásárolni.

A szakértők a lej hirtelen visszaesését azzal magyarázzák, hogy tegnap, vagyis november 14-én a valutapiacon óriási mértékű volt a valutafelvásárlás – így euróból is nagy a hiány.

A legtöbb pénzügyi elemző azt jósolja: év végéig a lej tovább veszít értékéből a nemzetközi valutákkal szemben. A további leértékelődés következtében egy euró elérheti a 3,50 lejes árfolyamot – számolt be erről a Hotnewsnak Lidia Olaru a Volksbank romániai kirendeltségének igazgatója.

Egyébként a pénzromlás üteme a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőit is meglepte, tekintettel arra, hogy ők sem számítottak a lej ilyen mértékű elértéktelenedésére. A szakértők a román fizetőeszköz gyors devalválódását a nemzetközi valutapiacon beállt válsággal magyarázzák, melyek a hazai kivitelezőket hátrányosan érintették. (tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS