2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Súlyosan megrótta az új büntetőtörvényekért a parlamentet az USA nagykövete

2007. november 15. 15:17, utolsó frissítés: 15:23

Súlyosan elmarasztalta a törvényhozást Nicholas Taubman az Amerikai Egyesült Államok (USA) bukaresti nagykövete, a büntetőtörvénykönyvben és büntető eljárásjogban eszközölt módosításokért. Az USA-nagykövet szerint a parlament mostani változtatásaival jelentősen korlátozni fogja az ügyészek nyomozói hatáskörét, az új büntetőjogi törvényeket pedig úgy minősítette, hogy azok egyértelműen a korrupciónak kedveznek.

“A jó érzés azt súgja nekünk, hogy egy olyan törvény, amely megakadályozza a rendőrséget nyomozómunkájában – a nyomozóknak előre kell értesíteniük a vizsgálatról a nyomozott alanyokat például egy drogkereskedelmi ügyben – azt jelenti, hogy szerencsétlen törvény” – nyilatkozta az amerikai diplomata.

“Rendkívül aggasztónak tartom a parlament arra irányuló lépéseit, hogy korlátozzák az ügyészek, és a törvényt életbe léptető hatóságok súlyos bűncselekményeket, mint például a megvesztegetést és korrupciót feltáró hatáskörét. Tudjuk ezekről, hogy nemcsak Romániában, hanem bárhol a világon, bármilyen társadalomban kóros problémák” – figyelmeztetett Taubman.

A nagykövet külön kitérve a sajtószabadság kérdésére, bár nem nevezte meg, de utalt a volt mezőgazdasági miniszter Decebal Traian Remeş korrupciós botrányára is. Taubman azt sérelmezte, hogy amikor a közszolgálati tévécsatorna egy feltételezett korrupciós ügyről közölt bizonyító anyagokat, elkezdték támadni az újságírókat és a riport összeállítóit, holott szerinte tanácsosabb lett volna ehelyett magára a korrupciós ügyre koncentrálni. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS