2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP politikusainál lobbizik Tőkés a választás megfigyelése érdekében

2007. november 15. 16:58, utolsó frissítés: 17:40

Hans Gert Pötteringhez, az Európai Parlament (EP) elnökéhez, az EP frakcióihoz, valamint a brüsszeli törvényhozás magyarországi képviselőcsoportjaihoz intézett felhívást november 8-án Tőkés László egyéni jelölt – adja hírül a püspök-politikus kampánystábja.

Hivatalos levelében a püspök a megnevezettek segítségét kéri arra, hogy a november 25-i EP-választásokon megfigyelőket küldjön az egyes szavazókörzetekbe, valamint a Központi Választási Irodába (BEC), a választási csalás elkerülése érdekében.

A püspök kampánystábja a levélben többek között felhívja az EP hivatalosságok figyelmét: a választási törvény szabályozásai értelmében a független jelölteknek nem áll jogukban megfigyelőket küldeni a szavazókörzetekbe, míg a pártoknak igen.

A felhívás szövegéből még kiderül, Tőkés kampánystábja korábban a választási törvény megszorító intézkedéseinek eltörléséért az Országos Választási Bizottsághoz (BEC) és Traian Băsescu államfőhöz fordult, mindeddig azonban eredménytelenül.

A BEC korábban közölte az egyéni jelölttel: a független jelölt kampánystábjának nem áll jogában képviselőket küldeni sem az Országos Választási Bizottságba, sem a megyei választásokat felügyelő választmányokba, illetve azok a szavazókörzetekben sem lehetnek jelen. A szavazatok megszámlálásánál sem vehetnek részt, továbbá nem férhetnek hozzá a választói névjegyzékhez.

„A soron következő európai parlamenti választásoknak rendkívül fontosak a romániai társadalom számára. Ezért fordulunk most Önökhöz, hogy közbenjárásukkal orvosolni tudjuk ezen diszkriminatív megszorításokat. Ugyanakkor azt is elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy az európai uniós intézmények és az európai parlamenti frakciók képviseltessék magukat a 2007. november 25-i, romániai választásokon” – áll a felhívásban. (sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS