2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrótta az EP Frattinit az olaszországi bevándorlás-ügyben tett kijelentéséért

2007. november 16. 10:55, utolsó frissítés: 12:34

Megrótta csütörtökön az Európai Parlament (EP) Franco Frattini bevándorlási ügyekben illetékes európai biztost egy kijelentéséért, amelyet az Olaszországba bevándorolt romániai cigányok körül kialakult vitában tett.

Az EP két roma képviselője, Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ) és Mohácsi Viktória (SZDSZ) kiállt a romák integrációja mellett és megkülönböztetésük ellen. A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott határozat szerint Frattini kijelentése ellentmond a személyek szabad mozgásáról elfogadott 2004-es irányelv betűjének és szellemének. Az olasz biztos ugyanis szemére vetette az olasz kormánynak, hogy nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a megélhetési lehetőségekkel nem rendelkező személyek azonnali kiutasítását.

Este kiadott reagálásában Frattini emlékeztetett arra, hogy az irányelv a szabad mozgás mellett arról is rendelkezik, hogy a tagországoknak joguk van megvédeni a rendet és a közbiztonságot. Brüsszel nem fog eltűrni semmilyen diszkriminációt, ugyanakkor támogatja tagországait abban, hogy törvényesen megvédjék az embereket, legyen szó saját állampolgáraikról vagy más tagállamok állampolgárairól – szögezte le a biztos. Bejelentette azt is, hogy jövő héten roma közösségek vezetőivel találkozik.

Az Európai Parlament jobboldali frakciója a határozati javaslatot méltatlan politikai manővernek minősítette, s ellene szavazott. A néppárt elnöke, Joseph Daul szerint a manőver mögött az olasz baloldal áll.

Az EP szocialista csoportja viszont úgy véli, hogy a jobboldal Silvio Berlusconi volt kormányfő Forza Italia nevű pártjának a nyomására szavazott a határozat ellen. E párt tagja Franco Frattini. A liberális képviselőcsoport szerint "nagyon meggondolatlan" cselekedet, ha egy európai biztos belekeveredik a saját országa belpolitikájába.

A határozatban az EP felszólította az Európai Bizottságot, hogy "haladéktalanul készítsen részletes jelentést a 2004-es irányelv végrehajtásáról". A parlament jövőre, a tagországok törvényhozásával együttműködve, maga is elemezni fogja a problémákat.

Járóka Lívia közölte az MTI-vel: hogy a Fidesz-MPSZ delegációja megszavazta a határozat minden pontját, amelyek a romák befogadását és a diszkrimináció elleni fellépést sürgetik, s hozzátette: csalódottan vették tudomásul, hogy az Európai Néppárt más delegációinak több tagja ezt nem tette meg.

Mohácsi Viktória a vitában elfogadhatatlannak nevezte, hogy "bármilyen nemzetiségű, bármilyen etnikai csoporthoz tartózó bűnelkövető alapján mondjanak ítéletet az adott csoport egészéről, teret engedve szélsőséges erők erőszakos akcióinak". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS