2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz milliárd euróval bővülhet a biztosítási piac 2015-ig a kötelező lakásbiztosítások miatt

2007. november 16. 13:21, utolsó frissítés: 13:22

A biztosítási piac több mint ötszörösére, közel 10 milliárd euróra bővülhet 2015-ig, annak dacára, hogy "a késedelmes kártérítések és a szélsőséges bürokrácia miatt a lakosság nem keresi a kapcsolatot a biztosítókkal", idézte Varujan Vosganian pénzügyminisztert pénteken a Rompres hírügynökség. A miniszter a román biztosítás-felügyelet (CSA) szemináriumán szólalt fel.

Az állampolgárok érdektelenségét pótolja a román kormány: kötelezővé tette az ingatlanbiztosítást, arra hivatkozva, hogy egy nagy földrengés kárait nem tudná a költségvetésből kiegyenlíteni. Az országban utoljára 1977-ben pusztított nagy földrengés, egy ahhoz hasonló katasztrófa manapság 5-10 milliárd eurós kárt okozna, a miniszter becslése szerint.

A biztosításpiac irányát jelenleg a kötelező biztosítások szabják meg, de a gazdasági-társadalmi reformok eredményeképp hamarosan csatlakoznak fontosságban az élet- és egészségbiztosítási termékek is. A magán-egészségbiztosítás kifejlődése csökkenteni fogja a társadalombiztosítás terheit, fejtegette Vosganian.

Úgy vélte, a biztosítási piac föllendülése az infláció ellen is hatni fog. Példaként említette a biztosítást orvosi műhibák következményei ellen. Ezekre sokmillió eurós nagyságrendű díjbefizetések várhatók, miközben a kártérítések elhanyagolhatók, mondta a miniszter.

Idén az első kilenc hónapban a bejegyzett biztosítók bruttó díjbevétele 1,6 milliárd eurónak felelt meg, ennek a 80,6 százaléka hagyományos kár- és balesetbiztosításból származott, 19,3 százaléka életbiztosításból. Az első kilenc hónapban kötött kötelező biztosítási szerződések több mint 80 százaléka még járművekre szólt.

Az első kilenc hónapban a biztosítók körülbelül 260 millió eurónak megfelelő kártérítést fizettek ki, 51 százalékkal többet a tavalyi első kilenchavinál. (mti/rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS