2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: fel kell készülni arra, hogy kiszorulnak a parlamentből a kis pártok

2007. november 16. 15:15, utolsó frissítés: 16:56

Fel kell készülni a kisebb támogatottsággal rendelkező pártok kiszorulására a parlamentből – nyilatkozta ma, azaz november 15-én Traian Băsescu államfő a Radio România Actualităţi adónak.

Az elnök szerint a jelenlegi politikai helyzet azt bizonyítja, hogy egy kis párt zsarolás révén politikai döntéseket diktálhat a többségnek. Băsescu nem nevezte meg, konkrétan melyik pártra gondol.

A választási reform kapcsán az elnök úgy nyilatkozott, a jelenlegi választási rendszer egy “szörnyeteget” eredményezett, tekintettel arra, hogy a Tăriceanu-kabinet húsz százalékos parlamenti támogatottsággal kormányoz.

Ezt a helyzetet Băsescu arra vezette vissza, hogy a parlamentben olyan kis pártok kerültek be, melyek zsarolási eszközök révén számos követelést kialkudhatnak, jóval többet, mint amennyit a valós politikai súlyuk megengedhetne. Szerinte a mostani kabinet húsz százalékos támogatottsággal a demokráciának azt az alapszabályát sem tartja be, hogy az 50+1 százalékot nyerő párt minden mandátumot visz a törvényhozásban. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS