2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: a Băsescu-javasolta választás a többség diktatúrájához vezet

2007. november 16. 16:06, utolsó frissítés: 16:56

Nem kellene panaszkodni azért, hogy a parlamentben a kisebb pártok befolyásolják a koalíciós döntéseket; a koalíciós kormányzás azért jobb kormányzási forma az egypárti-kabinetnél, mert a partnerek kölcsönösen ellenőrizhetik egymást – nyilatkozta Markó Béla a Transindexnek.

Az RMDSZ-elnök Traian Băsescu államfő kijelentésére reagált, az államelnök ugyanis az általa támogatott – két fordulós, egyéni választókerületes – választási rendszer kapcsán november 16-án úgy nyilatkozott, fel kell készülni a kis pártok kiszorulására a törvényhozásból.

Markó szerint a választási rendszerek Băsescu által támogatott formájáról azért mondtak le Európa-szerte, mert ez a rendszer sorra kiszorította a kisebb pártokat és közösségeket, ezáltal pedig a kisebbségi véleményeket is a nemzeti törvényhozásokból. Ebben a választási rendszerben a választók egy részének akarata nem jelenik meg, az a veszély áll fent, hogy a többség zsarnokságához vezet – ecsetelte Markó.

Hozzátette: ha az államfő választási-reformja érvényesülne, Kovászna és Hargita megyén kívül az erdélyi magyaroknak el sem kellene menni szavazni, tekintettel arra a kis bejutási esélyre, amit a Băsescu-féle rendszer biztosít a mostani magyar képviseletnek.

A kétfordulós, egyéni választókerületes választási rendszer annyira aránytalan, hogy egyetlen párt akár 70-80 százalékos részesedést szerezhet a törvényhozásban – hívta fel a figyelmet az RMDSZ elnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS