2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román-amerikai diplomáciai válságtól tartanak a liberálisok a Taubman-Olteanu vita miatt

2007. november 17. 14:57, utolsó frissítés: 18:23

Elhatárolódik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bogdan Olteanu képviselőházi elnök Nicholas Taubmanra, az Amerikai Egyesült Államok (USA) bukaresti nagykövetére vonatkozó kijelentéseitől, viszont a párt mégsem szankcionálja ezek miatt a politikust – nyilatkozta a Mediafaxnak Crin Antonescu liberális alelnök.

Antonescu elmondása szerint a liberálisok a román-amerikai bilaterális viszonyok megromlásától tartva, a két állam közti diplomáciai kapcsolat felújítását követik. A liberális alelnök szerint Olteanu túlzásokba esett, amikor azt állította az amerikai nagykövetről, hogy korrupt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy szerinte Taubman sem elemezte eléggé a román büntető törvénykönyv új kiegészítéseit.

Bogdan Olteanu pénteken, azaz november 16-án korrupcióval vádolta meg Taubmant, válaszként az amerikai diplomata előző napi kijelentéseire. Taubman azt állította, hogy a román büntető törtvénykönyv és büntetői eljárásjog módosításai jelentősen behatárolják az ügyészek hatáskörét.

Az amerikai nagykövetség az ügyet követő általános felháborodás miatt közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben Taubman kifejti: Románia barátjaként nyilatkozott, hiszen ez az ország az Egyesült Államok egyik legközelibb szövetségese. Hozzátette: kijelentései világosak voltak, fenntartja azokat. Jelezte: a továbbiakban is szóvá teszi azokat a problémákat, amelyek Románia és az Egyesült Államok kapcsolatát érinthetik.

Olteanu ezzel szemben visszavágójában úgy érvelt, hogy Nicholas Taubman korrupt és csakis annak köszönhetően kapta meg jelenlegi posztját, hogy szponzorálta George W. Bush amerikai elnök választási kampányát.

A román politikusok véleménye megoszlik az eset megítélésében. Míg a Konzervatív Párt (PC) és a Nagy-Románia Párt (PRM) szerint a nagykövet kijelentéseivel túllépte hatáskörét, a Demokrata Párt (PD) és Liberális Demokrata Párt (PLD) Olteanu megnyilatkozását ítéli el.

Az Olteanu-Taubman vita megítélésében a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül is megosztottak a vélemények; míg Mircea Geoană pártelnök úgy vélte, hogy Olteanu nyilatkozataival tönkreteszi Románia külpolitikáját, addig Ion Iliescu tiszteletbeli pártelnök, Taubmannak nem kellene az ország belügyeihez tartozó kérdésekben nyilvánosan véleményt mondania. (mti/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS