2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlament elé kerül a rehabilitációs törvény

2007. november 19. 19:29, utolsó frissítés: 19:29

Elfogadta a kormány hétfői ülésén azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján semmisnek nyilváníthatják az 1945. március 6. és 1989. december 22. közötti politikai jellegű bírósági ítéletek vagy ezzel egyenértékű közigazgatási intézkedések jogi következményeit – jelentette be Cseke Attila államtitkár a kabinet ülését követően.

Az államtitkár közölte: a tervezet hamarosan a Parlament két házának asztalára kerül. Hatálya alá esnek azok is, akiket 1956-ban, a magyarországi forradalomhoz kapcsolódó államellenes szervezkedés miatt ítéltek el.

A jogszabály-tervezet szerint politikai jellegűnek minősülnek azok a végleges bírósági ítéletek, amelyeket a totalitarizmussal szembeni ellenállás miatt hoztak. Ide tartoznak az akkor hatályos büntetőtörvénykönyv szerinti olyan bűncselekmények, mint például a rendbontás, a társadalmi rend elleni mesterkedés, a hazaárulás és az illetéktelen határátlépés. Más ítéletek, illetve azok a jogtalan intézkedések, amelyek nem tartoznak a felsorolt kategóriákba, bírósági úton nyilváníthatók politikai jellegűnek.

Ugyanakkor politikai jellegű közigazgatási intézkedésnek minősülnek azok, amelyeket a rendőrség és a Szekuritáté hozott, és amelyek értelmében valakit állandó lakhelyéről elmozdítottak, kényszerlakhelyre vagy munkatáborba internálták, illetve kötelező munkahelyet jelöltek ki számára.

Az ilyen esetekben szükséges bírósági eljárást kezdeményezhetik az elítéltek, a rokonaik negyedfokig, vagy bármely szervezet, amely bebizonyítja a személyhez fűződő jogos érdekeltségét. Az eljárás a törvény majdani hatályba lépésétől számított három éven belül kérvényezhető, és nem jár bélyegilleték kifizetésével. Emellett, a bíróság köteles mindent megtenni azért, hogy az elítélt megkaphassa vagy újra összeállíthassa egykori dossziéját, beleértve azt is, hogy szükség esetén kikéri a Volt Politikai Foglyok Szövetségének álláspontját, ha arra szükség van.

A politikai elítéltek vagy politikai jellegű intézkedés által sértettek és házastársaik a törvény elfogadásától számított öt évben bírósági úton erkölcsi és anyagi kártérítést is kérhetnek az államtól, ezért az eljárásért szintén nem kell bélyegilletéket fizetni. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS