2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2015-ig épülhet meg a Konstanca-Budapest nagysebességű vasútvonal romániai szakasza

2007. november 20. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Megépülhet 2015-ig a Konstanca-Budapest közötti nagysebességű vasútvonal romániai szakasza – jelentette ki Ludovic Orban román közlekedési miniszter, aki szerint az építkezési munkálatok már jövő ősszel elkezdődhetnek.
A beruházás kapcsán a tárcavezető elmondta: becslések szerint több milliárd euróba kerül majd az építkezés, de pontos összeget csak azt követően közölhet, ha elkészül a megvalósíthatósági tanulmány.

A tárcavezető három forrást is megjelölt, amiből finanszírozhatják a vasútvonal megépítését. Elmondta: európai uniós alapokat is felhasználna a kormány az építkezés finanszírozására, de a román állami költségvetésből is fedezik majd a költségek egy részét. Orban nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a vasútvonal egyes szakaszait az állam és a magánszféra társulása nyomán finanszírozzák. Ez azt jelenti, hogy egyes szakaszok megépítését magánvállalatok fedeznék, amelyeknek majd vagy a használati díjból térülne meg a beruházás összege, vagy az állam fizetné vissza nekik a költségeket.

Budapest és Bukarest a múlt héten fogadott el szándéknyilatkozatot a harmadik együttes magyar-román kormányülésen arról, hogy Budapest és Konstanca között nagysebességű vasútvonalat építenek a Párizs-Bécs-Budapest között tervezett gyorsvasút meghosszabbításaként.

A Kolozsváron tartózkodó román miniszter a közúti fejlesztésekre is kitért. Közölte, hogy 2008-tól Erdélyben 1200 kilométer országutat javítanak meg az Európai Beruházási Bank (EIB) támogatásával, és újabb 1500 kilométert a román központi költségvetésből.

Hozzátette: elsődleges feladatainak tekinti azt, hogy már a jövő év első negyedében szülessenek meg a negyedik európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya összes szakaszának megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződések. A már építés alatt álló észak-erdélyi autópályáról elmondta: a jövő évben félmilliárd eurót fordít a román kormány erre a projektre.

A miniszter ismét bírálta az autópályát kivitelező amerikai Bechtel vállalatot, amely korábbi ígérete ellenére novemberben nem fog aszfaltburkolatot önteni az út első nyolc kilométerére. Jelezte: nem érdekli a Bechtel magyarázkodása, az amerikai vállalatnak meg kell értenie, hogy nem csak a román államnak vannak kötelezettségei a társasággal szemben, hanem ez fordítva is érvényes. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS