2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem hirdette ki az államfő az új büntetőjogi rendelkezéseket

2007. november 21. 10:30, utolsó frissítés: 16:17

Kihirdetés helyett visszaküldte a parlamentnek Traian Băsescu államfő a 60/2006-os, parlament által megszavazott sürgősségi kormányrendeletet, mely a büntetőtörvénykönyv és büntetőeljárásjogi törvénykönyvön belüli módosításokat tartalmazza. Az elnök szerint a módosításokkal a parlament egy olyan törvényt fogadott el, melyek akadályozzák a különböző bűncselekmények feltárását, és alárendelik a közérdeket a bűnözők akaratának.

Az államfő azt sérelmezi, hogy a parlament által elfogadott büntetői eljárásjogon belüli módosítások nem tisztázzák a bűncselekmény szenvedő alanyának jogait és garanciát arra nézve, hogy a bűnvádi eljárással igazságot szolgáltatnak neki. Szerinte ezek a törvénymódosítások “azt a polgármestert, minisztert, vagy alkalmazottat védik akik lopnak”.

A büntető eljárásjogon belüli módosítások értelmében nyomozott személyek például nem hallgathatóak le anélkül, hogy ne értesítenék őket a lehallgatásról a hatóságok a bűnvádi eljárás megkezdésének pillanatában. Az államfő szerint ilyen körülmények között kétséges, hogy releváns információkhoz jutnak az illető személy ellen indított nyomozás során.

Másik jelentős módosítás, hogy börtönnel büntetnék azokat az újságírókat, akik valamilyen nyomozati anyagban szereplő bizalmas információt közölnek tisztségviselőkről vagy más személyekről. Az elnök szerint ez a törvénymódosítás az Emberjogi Bizottság rendelkezéseivel ellentétes, miszerint lehallgatások-és felvételek anyagai közölhetőek, tekintettel arra, hogy a közérdek ilyen esetekben elsődleges a magánérdekkel szemben.

A büntetőjogi és büntetőeljárásjogi módosításokat szabályozó kormányrendeletet október 22-én fogadta el a képviselőház. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS