2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interpellálja a tanügyminisztert Antal és Toró a BBTE kisebbségi fejkvótája miatt

2007. november 21. 11:27, utolsó frissítés: 12:16

Interpellációt intézett a tanügyminiszterhez Antal Árpád és Toró T. Tibor parlamenti képviselő a felsőoktatási intézmények költségvetésének átláthatósága ügyében.

A képviselők arra várnak választ a minisztertől, hogy a vonatkozó törvények által megszabott módon használják-e fel a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar és német nyelven oktató tanszékein azt a megemelt fejkvótát, amit a tanügyminisztérium (MEC) az állami költségvetésből a magyarul és németül tanuló egyetemi hallgatók után fizet.

A képviselők kérdése: eljut-e ez a szokásos fejkvótán felüli pluszpénz rendelkezés haszonélvezőihez, a magyar és német oktatókhoz, valamint a diákokhoz?

Antal és Toró arra is választ vár Cristian Adomniţei szakminisztertől, hogy mikortól és pontosan milyen formában fizet a magyarul és németül tanuló diákok után plusz fejkvótát a minisztérium, továbbá: a tárca milyen módszerekkel követi ennek az összegnek a felhasználását. Az utolsó kérdés az, hogy a minisztérium nyilvános, közérdekű adatnak tarja-e a pénzalapok felhasználásáról szóló információkat, és ide kapcsolódva a BBTE vezetőinek joga van-e megtagadni ezen adatok kiadását az érintett egyetemi tanárok és diákok előtt.

Az interpelláció hátteréhez tartozik, hogy Hantz Péter, az önálló Bolyai egyetemért politikai nyomást gyakoroló szervezet, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) szóvivője azt közölte, hogy tudomása szerint a BBTE vezetősége a kisebbségi hallgatók után járó megemelt fejkvótából származó alapokkal nem annak rendeltetése szerint gazdálkodik.

Ide kapcsolódva Hantz azt kéri Pásztor Gabriella oktatási államtitkártól egy hozzá intézett levelében, hogy "szólítsa fel a Babes-Bolyai Tudományegyetemet kari szintű költségvetési sarokszámainak nyilvánosságra hozatalára". A levél egyébként hasonló kérdéseket intéz az államtitkárhoz, mint a képviselői interpelláció a tanügyminiszterhez. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS