2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éves negatív rekordon a lej

2007. november 21. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

A szerdai valutapiacon új negatív rekordot ért el a román lej, annak következtében, hogy a befektetők folytatták a deviza eladását, mert egyre aggasztóbbnak tartják a román gazdaság kilátásait, a keddi adásvételt még 3,4945 lejen záró euró szerda délben már 3,52 lejt ért; az árfolyam egy esztendeje nem volt ilyen magas.

A lej, amely az elmúlt hat hónapban a feljövőben lévő európai devizák közül kiemelkedően jól teljesített, azt követően kezdett gyengülni, hogy kérdésessé vált növekedésének fenntarthatósága, továbbá egyre szélesedett a belőle származó kereskedelmi hiány. A lej iránti bizalmatlanság pozícióik zárására késztette/készteti a befektetőket – véli egy külföldi bank devizakereskedője.

A nemzeti valuta gyengülésében nem elhanyagolható szerepet játszik, hogy a dollár látványosan meggyengült, ezzel pedig szerte a világon magával rántotta a feltörekvő devizákat; Ázsiában esett a dél-koreai, az indonéz, a fülöp-szigeteki és az indiai deviza árfolyama – még a dollárral szemben is, euróval szemben a gyengülés jóval látványosabb.
A török líra a dollárral összevetve némileg javult ugyan, de pozícióit rendkívül bizonytalannak, ingadozónak ítélik a helyi kereskedők. A dollár piaci helyzetével magyarázták a horvát kuna és a forint szerdai gyengülése is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS