2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Bíró Ferenc”-ügy: Xantus önkéntes távozását kérik kollégái

2007. november 21. 17:58, utolsó frissítés: 2007. november 22. 10:22

Xantus Gábor RTV-től való önkéntes távozását kérik a Román Televízió magyar adásának belső munkatársai. A szerkesztők többsége által aláírt, november 21-i keltezésű állásfoglalásban azzal indokolják a kérésüket, hogy Xantus Gábor főmunkatárs nagyon kényelmetlen helyzetbe hozta a szerkesztőséget azzal, hogy a Könczei Ádámról szóló jelentéseket ő írta, amint erre október 5-i keltezésű (10-én közzétett) nyilatkozatában már utalt, illetve tegnap lezajlott személyes beszélgetésük során be is ismert.

„Az RTV működési szabályzatával összhangban úgy gondoljuk, hogy ez a tevékenysége összeegyeztethetetlen a közszolgálati televízióban betöltött funkciójával és ezt a számunkra áldatlan helyzetet munkaközösségünkből való önkéntes távozása oldaná meg. De addig, amíg a törvény által megbízott szerv, a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) nem dönt Xantus Gábor átvilágításáról (és ez évekig elhúzódhat), nem léphetünk adminisztratív úton. Szerkesztőségünk jó hírneve, hitelessége és további konfliktusok megelőzése érdekében fordultunk a nyilvánossághoz” - áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott dokumentumban.

A Transindex megkeresésére a rendező-operatőr azt mondta, az október 10-i nyilatkozatát továbbra is fenntartja, és mindaddig amíg a CNSAS állást nem foglal a kérelmére történő átvilágításban, nem kíván további kommentárokat fűzni az ügyhöz. „A blogon megjelent, Könczei Ádámra vonatkozó jelentések egy részéhez közöm van, mint ahogy azt a nyilatkozatomban leszögeztem. A blogon publikált dokumentumokban azonban számtalan olyan állítás is fellelhető, amihez nincs közöm. A szerkesztőség által kiadott állásfoglalás része erkölcsi, szakmai és egzisztenciális meghurcoltatásomnak” - így Xantus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS