2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Várható volt a lej éves negatív rekordja – vélik a BNR szakértői

2007. november 22. 10:42, utolsó frissítés: 10:44

A nemzetközi makrogazdasági mutatókat is figyelembe véve, várható volt a lej éves negatív rekordja – vélekedett Lucian Croitoru a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke, Mugur Isărescu személyes tanácsadója.

A szakértő szerint a lej mostani leértékelődése természetes jelenség, tekintettel arra, hogy nem volt fenntartható a júliusi meglehetősen alacsony lej-valuta árfolyam, eközben a dollár értéke is radikálisan csökkent. Croitoru felhívta a figyelmet, a lej mostani gyengülése sokkal természetesebb, mint a korábbi árfolyam.

A jegybank tegnap, vagyis november 21.-én egy euró értékét 3,5393 lejben állapította meg – ezzel a nemzeti valuta túllépte egy év után a 3 lej 50 banis határértéket.

Elemzők úgy vélik, a mostani pénzromlás oka elsősorban a külföldi befektetők bizalmatlansága a román piaccal szemben, holott az EU pénzügyi szakértői a hazai gazdaság túlpörgésére figyelmeztettek. A Standard&Poor's (S&P) pénzügyi elemző cég november elején, stabilról negatívra minősítette vissza a román gazdaságot. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS