2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: az RMDSZ soha nem kötött titkos megállapodást sem a román, sem a magyar kormánnyal

2007. november 22. 11:07, utolsó frissítés: 11:09

Sem a román, sem a magyar kormánnyal, sem a kettővel együtt nem kötött semmiféle titkos megállapodást az RMDSZ, ahogyan azt Tőkés László állítja – jelentette ki szerdán Markó Béla RMDSZ elnök.

A politikus, Tőkés független európai parlamenti képviselőjelölt Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen elhangzott nyilatkozatára reagált. A püspök-politikus ugyanis azt állította, az autonómia-ügy elfektetéséről valószínűleg a legutóbbi szebeni kormányülés során született titkos megállapodás Markó Béla és a magyar kormány, illetve a román és magyar kormány között.

Az RMDSZ elnök válaszreakciójában hangsúlyozta: nemhogy elhanyagolják, hanem elsőrendű kérdésként kezelik az autonómia különböző formáinak mielőbbi megvalósítását, beleértve a területi autonómiát is. Emlékeztetett arra, hogy az autonómia-elkötelezettségeket tartalmazó marosvásárhelyi kiáltványt közel ezer település mintegy négyezer képviselőjének jelenlétében fogadták el november 18.-án.

A dokumentum – mutatott rá – azért jelentős, mert nem egy politikai alakulat, hanem az egész erdélyi magyar közösség fogadta el. Közölte: a kiáltványt az Európai Unió tagországainak nagykövetségeihez is eljuttatják. Rámutatott, hogy a dokumentumba foglalt célkitűzések eléréséhez Románia alkotmányának és más törvényeknek a módosítása szükséges.

Markó csalódottságának adott hangot, amiért Tőkés László az európai parlamenti választási kampányban részt vesz. Most már látszik ugyanis - mondta az RMDSZ elnöke -, hogy a református püspöknek kár volt belekeverednie a mindennapi politikába, mert máris megtanulta a legrosszabb román politikusoktól, miként kell megrágalmazni másokat.

"Nem méltó egy püspökhöz, hogy valótlanságokat állítson" - jegyezte meg Markó. Azt is felrótta, hogy – mint fogalmazott – a független jelölt egyfolytában támadja a szövetséget, míg az RMDSZ tartja magát ahhoz az egyezséghez, hogy nem folytatnak negatív kampányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS