2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 9 millió szavazó részvételére van szükség érvényes népszavazáshoz

2007. november 22. 14:20, utolsó frissítés: 2007. november 23. 20:50

Megközelítőleg 9,150,000 választópolgár kellene urnához járuljon november 25.-én ahhoz, hogy a kétfordulós, többségi egyéni választókerületekről szóló népszavazás érvényes legyen.

Az államfő által kiírt népszavazás kérdése a következőképpen szól: Egyetért-e ön azzal, hogy a következő parlamenti választásokon a képviselőket és szenátorokat kétfordulós, többségi egyéni választókerületekben válasszák meg? A népszavazási kérdésre 4,5 millió szavazati joggal rendelkező állampolgárnak kellene igennel válaszolni, hogy az alkotmánybíróság sikeres népszavazásként értékelje.

A választási törvény szerint a referendum akkor érvényes, ha az országszerte választói névjegyzékben szereplő polgárok fele plusz egy százaléka elmegy szavazni.

A Központi Választási Iroda (BEC) hivatalos népszavazási adatai alapján, az államfő menesztéséről szóló május 19-i népszavazáson 8,135,272 személy jelent meg, ami nem egyenlő az országosan választásra jogosultak fele plusz egy arányával. Az akkori népszavazás eredménye mégis érvényes volt, mivel korábban módosították kizárólag az államfő menesztésére vonatkozó népszavazási törvényt – eszerint egy ilyen jellegű népszavazás akkor is érvényes, ha a választásra jogosultak kevesebb mint fele jelenik meg az urnák előtt. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS