2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Premier: Kolozsvár lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál díszmeghívottja

2007. november 22. 15:06, utolsó frissítés: 15:11

Világok találkozása mottóval indul a 2008. március 14–30. között rendhagyó módon évente megrendezett, de jövőben a reneszánsz-korát és Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550-ik évfordulóját ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztivál. A két hétig egész városban zajló rendezvénysorozat díszmeghívottja, Hunyadi Mátyás szülővárosaként Kolozsvár lesz – jelentette be a fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján Zsimányi Zsófia a fesztivál igazgatója. Az eddigi évekkel ellentétben, amikor magyarországi vendégvárosok kaptak meghívást, idén Mátyás király szülővárosa a vendégváros – közölte a Zimányi.

Mátyás király megkoronázásának évfordulóján a rendezvénysorozat egyaránt összpontosít a reneszánszkori művészettörténeti emlékekre és a kortárs modern művészetre. Az Országos Széchenyi Könyvtárban (OSZK) március 14-én tartják a fesztiválnyitót, amely egyben a Vitéz János és a humanista irodalom című, Mátyás király udvari művészetét bemutató kiállítás megnyitója is. A Budai várban Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig címmel művészettörténeti tárlat lesz látható. A fesztiválon Puccini születésének 150. évfordulójára is emlékeznek: operabarátoknak szánt meglepetés a jubileumi Puccini-ciklus. A választékos zenedráma-sorozatban az alig ismert fiatalkori Edgar éppúgy helyet kap, mint a népszerű remekművek, a Manon Lescaut, Gianni Schicchi vagy a Bohémélet.

Hangversenycsemegeként a Messa di Gloria előadásával, valamint a szicíliai származású sztártenor, Roberto Alagna áriaestjével szolgálnak. A fesztivál különleges programja Tihanyi László Anyaisten című alkotása, a Bordeaux-i Operaház produkciójában – a magyarországi premieren a mű franciaországi ősbemutatójának közremûködői lépjenek fel.

Az esemény világviszonylatban is jelentős, az utazási irodák már hónapokkal előre megkapják a műsorfüzetet. Március utolsó két hetében a magyar főváros 50-60 helyszínén közel 200 esemény várja az érdeklődőket.

„Kontinensünk újkori történetének nagybetűs fejezete a reneszánsz, mely a középkor aszkézisével szemben az embert állította eszmevilágának homlokterébe, s vele együtt az élet szépségét, a szellemi és testi örömök élvezetét, a tudomány és művészet felvirágoztatását. A magyar reneszánsz Hunyadi Mátyáshoz kötődik, s mivel idén az ő trónra lépésének 550. évfordulóját ünnepeljük, 2008 Magyarországon deklaráltan a Reneszánsz Éve” – hangzott el a Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján.

A fesztiválnak lesznek ingyenes programjai is, a jegyek ára 0 és 22 000 forint (mintegy 300 lej) között mozog. On-line jegyek rendelhetőek. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS