2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BCS-felmérés: a megkérdezettek 71 százaléka nem tudja, mi az egyéni választókerület

2007. november 22. 17:01, utolsó frissítés: 17:25

Egy a Társadalomkutató Intézet (BCS) által, egyéni választókerületekről szóló népszavazásról készített felmérésből kiderül: a megkérdezettek 71 százaléka nem tudja elmagyarázni mit ért a Traian Băsescu államfő által támogatott kétfordulós, többségi egyéni kerületes választási rendszeren. Ezzel szemben a felmérésben megkérdezett biztos szavazópolgárok 71 százaléka igennel szavazna az államfő támogatta választási rendszerre; a népszavazáson biztosan megjelenő szavazók 29 százaléka voksolna nemmel vasárnap.

Részletes bontásban, az értetlenkedők 8,1 százaléka különbséget tud tenni az egyéni kerületek és pártlista között, ezzel szemben 5,5 százalékuk úgy gondolja, egy ilyen választási rendszerben polgármestereket és elnököt választanak.

A felmérés alanyainak 9,4 százaléka nyilatkozta emellett azt, egyáltalán nem hallott a Băsescu-kezdeményezte népszavazásról.

A BCS felmérés egyébként 52 százakos átlagos részvételt jósol a vasárnapi népszavazáson. A megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy népszavazni, míg a megkérdezettek 14 százaléka bizonytalan e tekintetben – derül ki a kutatásból.

A felmérés még rámutat: a megkérdezettek 50,4 százaléka - több, mint fele - gondolja úgy, hogy az elnök a Demokrata Pártot (PD) akarja előnybe hozni a népszavazás kiírásával; 49,7 százalék szerint a népszavazás kiírásának igazi szándéka a politikai osztály reformja, 36,6 százalék véli úgy, az elnök a kis pártok megsemmisítését követi vele.

A közvélemény-kutatást a liberális-közeli Civil Társadalom Alapítvány (FSC) megrendelésére készítették november 10-15. közötti időszakban. A felmérés hibahatára plusz-mínusz 2,8 százalék. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS