2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tetszik az alkotmány? Tessék szépen Magyarországra települni! – szólította fel a magyarokat Buda

2007. november 22. 17:44, utolsó frissítés: 17:48

Markó Bélával és Tőkés Lászlóval az élen távozzanak az országból és települjenek át Magyarországra, ha nem hajlandók betartani az ország alkotmányának előírásait – szólította fel a romániai magyarságot Daniel Buda, a Demokrata Párt (PD) képviselője.

Buda a Ziua de Cluj erdélyi napilapnak nyilatkozott így. A honatya Tőkésnek arra a kijelentésére reagált, miszerint a határmódosítással szemben az autonómia jelent alternatívát. Hozzátette: úgy gondolja, hogy "a románok nem fogják sokáig tűrni az ilyen magatartást, az alkotmányos kisiklásokat".


A PD elnöke Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt is élesen támadta, hangsúlyozva, hogy az RMDSZ-szel kötött "testvérszövetsége megalázza Romániát és az összes románt". Konkrétan azért marasztalta el a kormányfőt, mert nem mondott semmit az RMDSZ-es minisztereknek, amikor egy nyilvános rendezvényen a magyar himnuszt énekelték.

Boc utalt Gyurcsány Ferenc múlt heti harmadik román-magyar együttes kormányülés alkalmából elhangzott nyilatkozatára. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: furcsa, hogy a magyar miniszterelnök megengedi magának Romániába látogatva, hogy tanácsokat osztogasson, ki hogyan szavazzon a kisebbségi törvénytervezetről. Hangsúlyozta: a demokraták a jogszabályról nem változtatták meg álláspontjukat sem akkor, amikor a kormányban voltak, sem akkor, amikor az ellenzék padsoraiban ültek.

Gyurcsány a múlt szerdán kijelentette: Budapestről úgy látszik, hogy a kormánykoalícióban maradt liberális párt és az RMDSZ továbbra is nyitott a témában, de a demokraták egyenesen akadályozzák a kisebbségi törvénytervezet elfogadását.

Boc az autonómiával kapcsolatos magyarországi és romániai magyar nyilatkozatokat illetően megismételte: a PD soha nem fog az alkotmány előírásairól tárgyalni az RMDSZ-szel, ugyanis az alaptörvény rendelkezéseit tiszteletben kell tartani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS