2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koszovói függetlenség precedenst teremthet a székelyföldi autonómiára – véli Antal

2007. november 23. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Koszovó jövője befolyásolhatja a Székelyföld autonómiatörekvéseit – jelentette ki tegnap Antal Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője. Antal annak kapcsán vont párhuzamot a két térség között, hogy a hétvégén Koszovó szerbiai tartományban parlamenti és helyhatósági választásokat tartottak, amelyeket az egykori gerillaparancsnokból politikussá lett Hashim Thaqi függetlenségpárti Koszovói Demokratikus Pártja nyerte.

Az RMDSZ-honatya emlékeztetett: a koszovói albánok kijelentették, ha a nemzetközi testület december 10-ig nem hoz számukra elfogadható döntést a dél-szerbiai tartomány jövőjének rendezésére, az Ahtisaari-terv határidejének lejárta után, december 11-én az új albán hatalom egyoldalúan kikiáltja a tartomány függetlenségét. „A választások révén megalakulhat az a pristinai parlament, amely eldönti, és decemberben levezényli Koszovó Szerbiától való elszakadását” – fejtegette Antal. Hozzáfûzte: számára egyértelmű, hogy december 11-én a koszovói albánok egyoldalúan kinyilvánítják a tartomány függetlenségét, az Egyesült Államok és Németország bejelentette, hogy ezt elismeri, de várhatóan más országok is megteszik ezt.

„Az új körülmények között viszont kényes helyzetbe kerülhet néhány ország. Románia és Szlovákia azért, mert ha első körben nem ismerik el a független Koszovót, akkor azt jelzik, területükön is megoldatlan problémák vannak. Magyarország pozíciója is kényelmetlen, mert Koszovó függetlenedése várhatóan beindítja az ottani szerbek kivándorláshullámát, és ahogyan eddig is, most is elsősorban a Vajdaságot célozzák meg, ez pedig tovább rontja a vajdasági magyarok arányát a régióban" – véli Antal Árpád.

Az RMDSZ honatyája szerint az erdélyi magyarok szempontjából azért fontos a koszovói helyzet, mert bebizonyosodhat ezáltal, hogy 2007-ben Európában lehet egy régiónak úgy különleges státust találni, hogy azt végül a nagyhatalmak is elismerjék. A koszovói modellre a Székelyföldnek, valamint más európai régióknak is valamilyen speciális státust lehet találni – vélte. Antal úgy értékelte az önrendelkezési törekvések során a székelyföldi magyarok igazi partnere lehet a hat százalékos koszovói szerb kisebbség. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS