2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hajlíthatatlan a munkaügyi miniszter minimálbéremelés-ügyben

2007. november 23. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

Elfogadhatatlannak nevezte tegnap Paul Păcuraru munkaügyi miniszter a szakszervezetek újabb minimálbérmódosításra vonatkozó követelését. A Tăriceanu-kabinet tárcavezetője szerint a korábban szakszervezetekkel és vállalkozói szférával közösen elfogadtatott 500 lejes – 138.158 euró – minimálbér 550 lejre – 152.112 euró – való emelése veszélybe sodorhatja a román gazdaságot, tekintettel, hogy a személyi kiadásokkal a kormány inflációnövekedést generálhat.

A munkaügyi tárca feje a hétfői, november 26-i szakszervezeti vezetőkkel folytatandó egyeztetésről elmondta: nem hajlandó felülbírálni a jövő évi minimálbérre vonatkozó megegyezést. Döntését Păcuraru azzal indokolta, hogy az országos minimálbér emelése 28 százalékos növekedést jelent a korábbi 440 lejes minimálbérhez képest; eközben a termelés csupán 10 százalékkal nőtt – mutatott rá a munkaügyi miniszter.

Az ország öt legnagyobb szakszervezete kedden kért sürgős tárgyalást Călin Popescu Tăriceanu kormányfőtől a jövő évi minimálbér felülbírálására. Az érdekvédelmi szövetségek általános sztrájkot helyeztek kilátásba, amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket. A Cartel Alfa szakszervezet például arra alapozza követeléseit, hogy bár a kormány 2005-ben a törvényhozás előtt 654 lejes minimálbért ígért 2008-ra – az országos átlagbér 40 százaléka –, mégsem tartotta be ígéretét. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS