2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ-óvás: nem küldhetett választási megfigyelőket az MPE

2007. november 25. 16:12, utolsó frissítés: 16:53

Óvást nyújtott be a Bihar megyei Magyar Polgári Egyesület (MPE) 125 választási megfigyelője ellen Sütő Tibor, a Megyei Választási Bizottság (BEJ) RMDSZ-es tagja. Az óvást elfogadták, így az MPE megfigyelői nem vehetnek részt a mai EP-választásokon.

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Transindexnek elmondta: arra hivatkozva óvtak, hogy a törvény világosan kimondja, a független jelöltnek nem lehetnek választási biztosai. „Nem az én dolgom eldönteni, ez az előírás helyes-e vagy sem” – mondta Szabó, hozzátéve, az MPE nem független civil szervezet, a listán szereplő megfigyelők közül többen részt vettek Tőkés kampányrendezvényein, illetve az MPE honlapjáról az derül ki, hogy a független jelöltet támogatja.

„A törvény szerint a választási megfigyelők függetlenek kell legyenek. Nem lehet megfigyelő az, aki valamely, független jelöltet támogató szervezet tagja” – mondta Szabó, hozzátéve, tudomása szerint Tőkésnek parasztpárti (PNŢCD) illetve konzervatív (PC) színekben vannak megfigyelői.

Az MPE fellebezett az Országos Választási Bizottságnál (BEC), ott azonban azt közölték velük, hogy a hasonló ügyekben a BEJ hivatott dönteni.

Az RMDSZ korábban is megóvta az MPE által benyújtott, akkor még csak 27 személyt tartalmazó listát, azzal az indoklással, hogy a listán szereplő nevek közül többen tagdíj-fizető RMDSZ-tagok. „Azért óvtuk meg azt a listát, nehogy hamis tanúzással vádolják tagjainkat” – mondta kérdésünkre Szabó. Mivel akkor az óvást szóban, nem pedig írásban tették, a BEJ formai hibára hivatkozva elutasította azt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS