2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legalább tíz helyen mégis vannak polgári egyesületes (MPE) megfigyelők

2007. november 25. 17:13, utolsó frissítés: 17:24

Legalább tíz helyen mégis vannak megfigyelői a Tőkés Lászlót támogató Magyar Polgári Egyesületnek (MPE) Bihar megyében – közölte tudósítónkkal Csuzi István, a szervezet Bihar megyei szervezetének elnöke. Ennek oka az, hogy a megyei választási bizottság (BEJ) elmulasztotta a megfigyelőket elutasító, 19-es számú határozatát hivatalosan elküldeni a választási körzetekbe.

Így több esetben előfordult, hogy a megfigyelőket nem utasították el a választási körzeti elnökök arra hivatkozva, hogy nincs a kezükben olyan dokumentum, ami ezt tiltaná.

Csuzi lapunkkal azt közölte, az MPE ellen az volt a megyei választási iroda RMDSZ-es tagjának a kifogása, hogy az egyesület weboldalán Tőkés Lászlót támogató szöveg jelent meg, és ennek alapján vonta le azt a következtetést, hogy a szervezet nem tekinthető függetlennek.

A 373-as választási törvény viszont csak azt tiltja meg, hogy a megfigyelők párttagok legyenek. "Ehhez képest a mi megfigyelőink többsége még az MPE-nek sem tagja" – magyarázta Csuzi.

Az MPE jogorvoslati lehetőségeket fontolgat a megyei bizottság RMDSZ-es tagja, Sütő Tibor ellen, akit azzal vádol, hogy túllépte a hatáskörét, mikor óvott az MPE ellen, majd a BEJ tagjaként egyúttal részt is vett a dokumentum elbírálásában. A polgári egyesület továbbá azt kifogásolja, hogy Sütő jogtalanul használta a választási körzetekben dolgozókról összeállított címlistát a BEJ-ben, mikor saját mobiltelefonjáról – saját bevallása szerint – 626 sms-t küldött ki nekik az MPE-megfigyelőket elutasító határozatról.

A megyei választási bizottság különben még nem bocsátott ki végleges és egyértelmű döntést az MPE-s megfigyelők ügyében, miután az országos bizottság szombaton megyei szintre utalta vissza az ügyet az MPE fellebbezése nyomán. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS