2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bojkottálják a liberális vezetők és a PSD Iliescu-szárnya az egyéni kerületes népszavazást

2007. november 25. 18:48, utolsó frissítés: 18:48

Több vezető PNL-politikussal együtt nem vett részt az egyéni választókerületes népszavazáson Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök.

A kormányfő újságírói kérdésre közölte, "fölöslegesnek" tartja a népszavazást, merthogy a kormány már felelősséget vállalt a parlamentben az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséért, vagyis a választási törvény ezirányú módosításáért.

Crin Antonescu, a liberális párt alelnöke "Románia államfőjének kizárólag személyes indíttatású kampányának" minősítette a népszavazást. A liberális oktatási miniszter és a PNL egy Iaşi megyei képviselő arra biztatta a párthíveket, hogy ne vegyenek részt a referendumon. Kolozsváron Norica Nicolai szenátor nyilatkozott ugyanezzel az üzenettel.

A népszavazás témája ismét megosztja az ellenzéki PSD-t: a párt Iliescu-szárnyának több vezető politikusa nem vett részt a népszavazáson. A párt országosan ismert vezetői közül csak az elnök, Mircea Geoană voksolta referendumon – ő Băsescu elnök nyilatkozatát ismételte meg, mely szerint a népszavazás "a politikai elit megtisztítására való".

"Erkölcstelen arra biztatni az állampolgárokat, hogy ne éljenek szavazati jogukkal" – így reagált a politikusi nyilatkozatokra válaszolva Gáspárik Attila, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) alelnöke, akit a Hotnews idéz. Gelu Trandafir újságíró – aki különben az államelnöki hivatal jelöltje a CNA-ban – negatív kampányolásnak minősítette a távolmaradásra biztató politikusok "gyáva" nyilatkozatait. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS