2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kampánycsend-sértéseket jelentett be Tőkés stábja – ellenőrzésük még tart

2007. november 25. 22:43, utolsó frissítés: 22:43

Két városban, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön működtetetett ún. demokrácia-vonalat Tőkés László kampánycsapata. A bejelentéseket Szilágyi Zsolt összegezte még az exit poll eredmények bejelentése előtt, hozzátéve, hogy a bejelentések részben ellenőrzöttek, részben folyamatban van a kontroll.

Hargita megyében a kampánystábnak november 23-án azt jelentették, hogy Csíkmadarason Tőkésnek plakátoló aktivistákat egy autó követte, melynek utasai rögtön az önkéntesek távozása után leszaggatták a független jelölt plakátjait. Az autót a feljelentést követően azonosította a helyi rendőrség: a Dacia a helyi polgármesteri hivatal tulajdonában van.

Gyergyószentmiklóson a belvárosi katolikus templomban tartott szentmisén Vékony Imre plébános arra intette híveit, nehogy Tőkés Lászlóra szavazzanak. A bejelentések szerint Székelyudvarhelyen akadályoztatták a választópolgárokat: a 35-es körzetben (Bányai János iskola) nem voltak kijelölve az útvonalak az épületen belül a termek felé.

Nagyváradon a Simion Barnutiu utcában telefonkönyvből hívták fel a magyarokat, és felszólították őket, hogy szavazzanak az RMDSZ-re, jelentette egyik érintett. Ugyancsak Nagyváradon – a 38-as körzetben – lehetetlen volt Tőkés Lászlóra szavazni, mert a független jelölt nem szerepelt a szavazólistán. Az urnabiztos – aki a bejelentő szerint RMDSZ-tagdíjat szokott szedni – nem volt hajlandó újabb szavazólapot adni a panaszosnak, mert, mint mondta, nem lehet kétszer szavazni.

Nem volt tus a nagyváradi Ady Endre Líceumban berendezett szavazókörzet pecsétjén, az ezt szóvá tevők azt a választ kapták, üssenek rá a szavazólapra vele még egyszer. A kampánystáb értesülései szerint a nagyszalontai baptista öregotthonban a mozgó urnát hordozó urnabiztos szavazott az otthon lakói helyett.

Kolozs megyében a kisbácsi lakosok 17 és 17,30 között látták, amint a helyi RMDSZ-elnök, Deák Ferenc a saját autójával szállította a mozgóurnát – sorolta tovább Szilágyi. Deák nem tagja a választási bizottságnak. A kolozsvári Emil Petrovici utcában is népszavaznia kellett annak, aki az EP-választáson szeretne részt venni.

Marosvásárhelyről többen jelezték Tőkés demokrácia-vonalára, hogy szervezetlenség van, nincsenek útbaigazító nyilak, csak a referendumos termek ismertek, és kérdésre is alig közölték a szavazókkal, hogy hol zajlik az europarlamenti választás. A betelefonálók arra is panaszkodnak, hogy a minta-szavazólapok mindegyike áthúzva van kifüggesztve, kivéve az RMDSZ-é.

Kali Jenő székesi lakos (a település Nagyernyéhez tartozik) bejelentése szerint olyan sötét volt a szavazófülkében, hogy alig látott. A bizottság elnöke, egyedül, este 7 óra után indult el a mozgóurnával az idősebb lakosokhoz. A bizottságban három RMDSZ-es és egy nagy-romániás képviselő volt.

Marosvásárhelyen a 27-es körzetben egy idős, szinte világtalan hölggyel nem mehetett be a fülkébe a hozzátartozója. Annak ellenére, hogy a néni világosan közölte, a független jelöltre kívánja adni a voksát, a szavazóbizottsági elnök, aki bekísérte a fülkébe, egy pártra pecsételt, majd a család tiltakozása ellenére a szavazólapot érvénytelenítés helyett bedobta az urnába. Ivácsony József bejelentése szerint Marosvásárhelyen, a Lucian Blaga Líceumban a magyar anyanyelvű szavazókat nem fogadták a saját körzetükben, átirányították őket különböző okokkal más körzetekbe.

A Kovászna megyei Berecken szintén nem volt tus a pecséten.Zágonban szociális segélyt osztottak a választási helyiséggel szomszédos teremben, ahol a pénzösszeg átadása után felszólították az embereket, menjenek és szavazzanak az RMDSZ-re. Szotyoron a következő szöveget tartalmazó szórólapokkal töltötték meg a települést: „Ha Tőkés Lászlóra akar szavazni, akkor pecsételjen a tulipánra!” – fejezte be tájékoztatóját Szilágyi Zsolt, még 9 óra előtt. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS