2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toró: jó alaphangulatot ad a kölcsönös siker az RMDSZ–ellenzék tárgyalások újrakezdéséhez

2007. november 25. 23:16, utolsó frissítés: 23:16

Jogosnak tartottam a Tőkés-stáb félelmét a választási csalástől, merthogy a független jelöltnek nem voltak urnabiztosai, és a helyi túlbuzgóság több helyen túlkapásokhoz vezethetett – nyilatkozta lapunk kérdésére Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő Tőkés László kampányközpontjának irodájában.

"Az exit poll adatok birtokában már úgy gondolom, 40-50 ezer szavazatos nagyságrendű, égbekiáltó csalásnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a 3,7%-os előrejelzés után Tőkés László eredménye 2,8% alá csússzon" – mondta Toró.

Különben a romániai választások története azt mutatja, hogy az exit poll eredmények meglehetős pontossággal fedik a valóságot, mondta a képviselő. Tőkés stábja "Dávidként harcolt Góliát ellen", nem állt mögötte sem hálózat, sem infrastruktúra, és az RMDSZ-éhez nem mérhető költségvetésből dolgozott, mondta Toró a Transindexnek.

Az RMDSZ és Tőkés László eredménye egyértelműen azt jelenti, hogy a feleknek ismét le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz, márcsak azért is, mert a kölcsönös siker jó alaphangulatot biztosít ehhez. Ez márcsak azért is előnyös, mert a felek az esetben lettek volna még tárgyalóasztalhoz szorítva, ha mindkettő elbukja a választásokat.

Az esetben viszont néhány, elmérgesedő hetes nyilatkozatháború előzte volna meg a megbeszéléseket, magyarázta a képviselő, aki határozottan örül, hogy nem így alakultak az események.

Toró szerint a mostani "kegyelmi helyzetet" át kell menteni a helyhatósági és a parlamenti választásokra. Elemzése szerint a romániai magyarok szavazatai 37 / 63 százalékos arányban oszlottak meg Tőkés László és az RMDSZ listája között, ami azt jelenti, hogy a két oldal tárgyalások nélkül kiütheti egymást a bukaresti parlamentből. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS