2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bakk Miklós: az RMDSZ-nek Tőkés indulásával sikerült ilyen mértékben mozgósítani

2007. november 25. 23:48, utolsó frissítés: 2007. november 26. 16:46

A mostani választási eredményből levonható első konklúzió, hogy a verseny és az alternatívák közötti választás lehetősége mozgósította az erdélyi magyar választókat – e tekintetben tulajdonképpen az RMDSZ hálás lehet, hogy Tőkés személyében kihívóra lelt – kommentálta Bakk Miklós politológus a november 25.-i EP-választás kimenetelét.

Hozzátette: Tőkés indulása nélkül a párt bizonyosan nem érte volna el az átlagon felül szerzett százalékarányt.

A „kettős győzelem” távlatibb kérdésének nevezte Bakk, hogy az "erdélyi rendszerváltás", vagyis a kiegyezéssel kialakítható új politikai szerkezet a döntések elodázását is jelentheti. Ha az EP-be jutott képviselők nem tudnak együttműködni, megtörténhet, hogy az itthoni ellentét Brüsszelbe is „exportálódhat” – ecsetelte Bakk.

A politológus szerint az esetleges ellentét zavarólag hathat a magyar jobb-és baloldal együttműködésére az EP-ben, amely tapasztalhatóan mély ellentéteken nyugszik az európai törvénhozásban.

„A legfontosabb az lenne, ha az RMDSZ és az erdélyi jobboldal immár az eredményre alapozva, azaz a szavazótáborok nagysága ismeretében – újrakezdené a tárgyalásokat. Csakis ez lehet a kiindulópont – sommázott a szakértő. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS