2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Winkler: nyáron elismertük, hogy van élet az RMDSZ-en kívül, ez bebizonyosodott most

2007. november 26. 00:15, utolsó frissítés: 09:06

Köszönettel illik kezdeni, és őszintén teszem – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listájának harmadik helyezettje kérésünkre, hogy kommentálja a választási eredményeket. Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének vezetője kifejtette: tisztségéből adódóan elsősorban a szórványban élőknek köszöni a szolidaritást, amellyel kiálltak az erdélyi magyarok érdekei mellett. Minden magyarnak meg kell köszönni, hogy bebizonyították: továbbra is megértik az egység követelményét – fogalmazott.

“Az általános részvételi arányt meghaladó magyar részvétel azt is jelzi, hogy a közösség továbbra is eszközöket kíván adni az erdélyi magyar politikusok kezébe, hogy közös célkitűzéseinket megvalósíthassuk. Az EP-képviselet ilyen eszköz, az EP-képviselők tevékenysége egyformán fontos lesz Brüsszelben és Strassbourgban, ahol kötelesek leszünk megismertetni az erdélyi magyarokat Európával, illetve itthon is meg kell ismertetni az Európai Unió intézményeit az erdélyi magyar közösségben, hogy az új lehetőségeket kihasználva az erdélyi magyarok nyertesei lehessenek az uniós csatlakozásnak” – mondta Winkler.

A miniszter úgy kommentálta a Tőkés László által elért eredményt, hogy az RMDSZ már ez év nyarán nyilvánosan is elismerte a tárgyalássorozat találkozóin, hogy létezik magyar politikai élet Erdélyben az RMDSZ-en kívül is – ez most bebizonyosodott azzal, Tőkés püspök független jelöltként elérte a bejutáshoz szükséges szavazatszámot.

A leadott magyar szavazatok összege minden bizonnyal lehetővé tette volna négy, vagy akár öt magyar EP-képviselő bejutását is – vélekedett Winkler, ki szerint ha létrejött volna a nemzeti egységlista, az erdélyi magyarság még erősebb képviselethez juthatott volna. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS