2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fidesz-álláspont: az erdélyi magyarok győzelme az EP-választás!

2007. november 26. 12:33, utolsó frissítés: 12:36

Az erdélyi magyarság győzelmeként értékelte a Fidesz-MPP a vasárnap esti romániai EP-választási eredményeket, mely alapján az RMDSZ két brüsszeli mandátumot nyert, és az Fidesz által támogatott Tőkés László független jelölt is bejutott az Európai Parlamentbe. Az ellenzéki párt hivatalosan gratulált a megválasztott képviselőknek.

A legutóbbi parlamenti választásokhoz képest arányaiban kétszer olyan jó eredményt ért el az erdélyi magyarság – mutatott rá az exit-poll eredmények nyilvánosságra hozása után közleményében Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője.

"Győzött a nemzeti önbecsülés a politikai kicsinyhitűség felett, ami nyomasztóan kísérte végig a kampányt a határ mindkét oldalán. Gratulálunk az újonnan megválasztott EP-képviselőknek, akiknek feladata lesz, hogy megteremtsék az önálló erdélyi magyar külpolitikát, amivel másfél évtizede adósak vagyunk" - olvasható a közleményben.

Németh szerint a siker a világos nemzetpolitikai célok és programok sikere is, különösen az autonómia tekintetében. Mint írta, elvárják a magyar kormánytól, hogy egyértelmű támogatásban részesítse az erdélyi magyarság által legitimált nemzetpolitikai célokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS