2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Salat: az RMDSZ kihívója miatt olyan diskurzust alkalmazott, ami megnehezíti belpolitikai helyzetét

2007. november 26. 14:34, utolsó frissítés: 16:08

Nem akarom kisebbíteni az erdélyi magyarság jogos sikerélményének jelentőségét, de a relatív számokban kifejezett eredmény elfeledtet néhány problémát: például azt, hogy a leadott voksok abszolút száma – összesen mintegy 400 ezer – nem ad okot örömre.

Igaz, hogy a székely megyékben a magyarság részvétele nagy volt az átlagoshoz képest, de ha a szavazati joggal rendelkező romániai magyarok számához, a hozzávetőlegesen 1,2 millióhoz viszonyítjuk az eredményt, akkor láthatjuk, hogy mind az RMDSZ-nek, mind Tőkés Lászlónak körültekintően kell levonnia a következtetéseket – kommentálta a tegnapi eseményeket Salat Levente politológus.

Sokan mondták, hogy a felek együttműködésre vannak ítélve. Az együttműködés azonban várhatóan nem lesz könnyű, mivel az eredmények a jelek szerint mindkét felet megerősítették abban a hitben, hogy az általuk választott út helyes.

Ha mégis elfogadnak egy, együttműködésről szóló dokumentumot, az nagy valószínűséggel „szörnyszülött” lesz abban az értelemben, hogy mind Bukarestben, mind Brüsszelben nehéz lesz érvényt szerezni az abban foglaltaknak.

Salat szerint a legfontosabb következmény, ami hosszú távon odafigyelést tesz szükségessé az, hogy az RMDSZ a kihívója miatt olyan diskurzust alkalmazott, mely megnehezítheti a belpolitikai helyzetét. Markó gyakran hangoztatja, hogy a parlamentben 6%-ból kell ötvenet csinálni, és azok a kijelentések, melyekre az RMDSZ a kampány hevében ragadtatta magát, megnehezítik ezt – így Salat.

Ami Tőkést illeti, a politológus szerint érdekes lesz majd figyelemmel követni, hogy mit tesz számára lehetővé és milyen következtetésekkel zárul majd a következő, viszonylag rövid europarlamenti mandátum. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS