2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ–ellenzék tárgyalások újrakezdését javasolja Tőkés

2007. november 27. 10:16, utolsó frissítés: 10:18

A romániai magyarok éltek "a szabad demokratikus verseny nyújtotta lehetőséggel" , és az országos számarányt felülmúló részvétellet bebizonyították, hogy igényt tartanak a választás szabadságára – áll Tőkés László legfrissebb sajtóközleményében, melyet európai parlamenti képviselőként írt alá.

A püspök-politikus szerint "nem lett igazuk azoknak, akik a magyarság megosztásáról, valamint a magyar európai parlamenti képviselet létrejöttének kudarcáról jósolgattak. (...) Az RMDSZ képviselőinek az EP-be való, egyidejű bejutása kétszeresen is rácáfolt erre. Orbán Viktor politikai tisztánlátását igazolták az eredmények, aki erdélyi kortesútjain attól óvta az erdélyi magyarságot, nehogy a „merjünk kicsik lenni" önbizalomhiányos lelkületével készüljön a választásokra" – áll a szövegben.

"A 2007. november 25-i választások 18 évvel a román pártdiktatúra bukása után véget vetettek az RMDSZ által megtestesített romániai magyar egypártrendszernek. Ezzel együtt az ún. Markó-doktrína is megdőlt, melynek értelmében az erdélyi magyar közösség azonos volna az RMDSZ-szel" –vélekedik a püspök.

Ezután Tőkés László ismét tárgyalásokat javasol az RMDSZ-nek: "Az európai parlamenti képviselet mellett, belpolitikai téren egyaránt fontos az erdélyi magyar politikai és közélet megreformálása, az augusztusi tárgyalások napirendjére tűzött rendszerváltozás véghezvitele. Politikai és közéletünkben önvizsgálatra, tisztulásra és megújulásra van szükség, valamint a 2008. évben sorra kerülő választásokra tekintő összefogásra. Közös nemzeti érdekeink képviseletének és közösségi stratégiai célkitűzéseink megvalósításának ez az egyetlen járható útja.

Éppen ezért, ezúton javasolom a 2007. szeptember 6-án félbeszakadt tárgyalások újrakezdését, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakítását, az erdélyi magyar közmegegyezés kimunkálását" – áll a közleményben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS