2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Energetikai függetlenség: jövőre választják ki az atomerőmű építésével megbízott céget

2007. november 27. 10:36, utolsó frissítés: 17:14

Energetikai függetlenséget tervez, és ehhez újabb atomerőművet építene Románia. A hosszú évek óta húzódó előkészítési folyamat után a pénzügyminiszter bejelentette: jövőre nyilvános licittel tervezik kiválasztani az újabb atomerőmű előtanulmányát elkészítő céget.

A miniszter egyelőre nem közölt részleteket arról, mekkora lenne az erőmű kapacitása, mennyibe kerülne a megvalósítás stb., de elképzelhető, hogy 2020 után két atomerőmű működhet párhuzamosan Romániában, mintegy 35 éven át – írja a Világgazdaság.

Az első román nukleáris erőművet Cernavodában helyezték üzembe. Az ottani két reaktor adja a román energiatermelés 20 százalékát. Két erőmű már az ország energiaszükségletének mintegy 60 százalékát tudná előállítani.

A cernavodai 1-es reaktort 1996-ban helyezték üzembe, és 2036-ig működhet, mivel a maximális élettartama 40 év. A 2-es reaktor ez év októberében indult, és 2047-ig kellene működnie. Szakemberek szerint a 3-as és 4-es reaktort 2014–2015-ben üzemelik be, és 2055-ig üzemelhet. Az egyes reaktor 651 MW energiát termel, ez az országos szükségletnek mintegy 10 százaléka, a kettes reaktorral együtt (655 MW) eléri a 18-20 százalékot. Az eredeti tervekkel ellentétben műszakilag lehetetlen egy ötödik reaktort Cernavodára telepíteni.

Külön vitatéma, hogy hova építsék a második erőművet. A 80-as évek elején készített tanulmányok alapján több lehetséges helyet is azonosítottak, köztük Fogarast, Vöröstornyot, Lippát, Aradot, és Macint. Újabb felmérések szerint azonban Fogaras mellett Turnu Magurele-Nicopol került szóba.

A helyszín megállapításánál fontos szempont, hogy az atomerőművet nagy energiaigényű központba telepítsék, de nem elhanyagolhatók a telekárak és a védelmi rendszer kiépítésének költségei sem. (világgazdaság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS