2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választási kudarc miatt lemondott Guşă a PIN éléről

2007. november 28. 13:31, utolsó frissítés: 13:31

Lemondott hétfőn pártelnöki tisztségéről az EP-választási kudarc miatt Cosmin Guşă, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (PIN) elnöke. A politikus azzal indokolta döntését, hogy az alakulat alapszabálya előírja: amennyiben rossz eredményeket érnek el a választáson, a vezetőségnek távoznia kell.

A PIN a romániai pártok sorában talán a legkeményebb feltételeket állította EP-jelöltjei számára a választásokon való induláshoz. Ezeknek ugyanis az európai intézményrendszerről szerzett ismereteket, és idegen nyelvtudást mérő teszteken is át kellett esniük, ennek ellenére a PIN-listája a bejutási küszöböt nem teljesítő, az országosan leadott voksok 2,45 %-át szerezte.

Dan Voiculescu, a vasárnapi EP-voksoláson szintén a választási küszöb alatt teljesítő – 2,93% – Konzervatív Párt (PC) vezére – aki korábban maga is kijelentette, kudarc esetén visszavonul – tegnap már úgy vélte, a kudarcot nem kell feltétlenül drasztikus lépéseknek követniük. George Becali, az Új Generáció Pártjának (PNG) szintén EP-mandátum nélkül maradt elnöke közölte: távozásáról csupán a 2008-as parlamenti választások után lehet szó, amennyiben pártja nem kerül kormányra. (krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS