2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oktatási reformról és egyéni választókerületekről tárgyal ma az államfő a pártokkal

2007. november 29. 10:49, utolsó frissítés: 13:17

Ma reggel 11 órától tárgyal Traian Băsescu államfő a pártokkal az egyéni választókerületes választási rendszerről és az oktatási reformról – ez utóbbival kapcsolatban az államfő azt szeretné, ha a parlamenti pártokkal egy megállapodást köthetne.

A tanácskozásra az elnök minden parlamenti pártot meghívott, a Szociáldemokrata Párt (PSD), Nemzeti Liberális Párt (PNL), Nagy-Románia Párt (PRM) és Konzervatív Párt (PC) viszont jelezte, nem jelenik meg ma Cotroceni-ben.

A liberálisok azzal indokolták a távolmaradást, hogy az államfő elvesztette pártok közötti közvetítő szerepét, azáltal, hogy az EP-választási kampányban a PD és PLD mellett kampányolt. A konzervatívok szerint a mai tárgyalás teljességgel értelmetlen, tekintettel arra, hogy a Băsescu-féle többségi választási rendszerről szóló népszavazás érvénytelen volt, továbbá az államfő a kormány által felelősségvállalással elfogadott választási törvényt sem hirdette ki.

Az RMDSZ korábban jelezte, megjelenik a tárgyaláson és ismerteti Traian Băsescuval korábbi álláspontját, miszerint az általa szorgalmazott választási reform nem biztosítana arányos képviseletet a romániai magyarok számára. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS